Stowarzyszenie AGRICOLA utworzyło salę spotkań Centrum Kultury Wiejskiej w Stójce

Powiększ obraz

Choć Stowarzyszenie AGRICOLA powstało na początku tego roku, realizując założone cele statutowe, takie jak: działalność na rzecz dobra lokalnej społeczności, promowanie wartości kultury wiejskiej, rolnictwa, dobrych praktyk proekologicznych oraz rozwoju przedsiębiorczości w lokalnym środowisku, odnosi już pierwsze sukcesy.

W maju br., jako jedna z 66 organizacji z pośród ponad trzystu złożonych wniosków w ramach konkursu grantowego „Lubelskie Lokalnie Mikrodotacje FIO 4” finansowanego ze środków Programu Funduszu Inicjatyw Obywatelskich na lata 2014-2020, AGRICOLA otrzymała dotację na realizację projektu pt. „Wzmocnienie instytucjonane Stowarzyszenia AGRICOLA – utworzenie Sali spotkań Centrum Kultury Wiejskiej w Stójce”.

Celem głównym projektu jest odpowiedź na dostrzeżone problemy i powstałą inicjatywę remontu pomieszczenia, które posłuży do realizacji celów statutowych a także dla integracji lokalnej społeczności. Wynika to z troski o wzrost zaangażowania społecznego, utworzenie przyjemnej dla współdziałania przestrzeni a także ograniczenie zbędnych wydatków finansowych i energetycznych na cele spotkań mniejszych grup osób, które dotychczas odbywały się w dużej sali.

W zakres podjętych wolontarstycznie prac przez członków Stowarzyszenia i chętnych zaangażowanych wolontariuszy dokonano: remontu podłogi, odświeżenia ścian, wymiany stolarki drzwiowej – drzwi zewnętrznych wejściowych oraz drzwi łączących z salą główną świetlicy, z obecnych drewnianych i płytowych termoizolujące oraz podnoszące standard bezpieczeństwa, a także wyposażono salę w wygodne i solidne krzesła bankietowe, szafę spełniającą standardy RODO, do przechowywania materiałów i dokumentacji, grawerowaną tablicę tytułową, która będzie informować o sali na zewnątrz oraz antyramy dekoracyjne.

Do realizacji tego przedsięwzięcia przyczyniło się wolontarystycznie ponad 20 osób, poświęcając swój czas. Stowarzyszenie jest niesamowicie wdzięczne za każdego z nich!

Sala otrzymała nowe życie. Choć trudno było zakryć „soczysty” poprzedni kolor ścian, wyrównać powierzchnie i zgrać dyspozycyjność w dobie pandemii, żniw i jesiennych prac polowych, teraz możemy z satysfakcją podzielić się efektami prac.

Jest ogromną radością, że społecznym powstaje nowa przyjazna przestrzeń.

Stowarzyszenie zachęca do współpracy wszystkich zainteresowanych!

Autor tekstu: Marta Przech